by Tuğrul Yazar | March 18, 2014 13:50
Vitra Contemporary Architecture Series #3[1], Life Sciences Project by Fulya Akipek and Tuğrul Yazar. The installation is a part of the exhibition called “Dreams to Realities” at İstanbul Modern Art Museum[2], curated by Şebnem Yalınay Çinici. Filika[3] coded our design, an algorithm that generates rhizomatic structures of typography, that include words of children about “education”.
Here is a preview image:
A video is posted here.
While systems aim to educate masses to achieve ideal standards, can the individual be a part of it? What is the primary goal of education? Isn’t it to find out one’s potentials and feel a curiosity about his/her surrounding? What is the relationship between knowledge and life? Life Sciences project questions an educational approach in which knowledge and life blend and the potential of individuals can be uncovered within a natural model.
Rhizomic structures in nature are not hierarchical, they are continuous; it is ambiguous which root will intersect with another and become a fruit or a flower. Life Sciences project intends to reveal patterns generated by personal comments about present educational systems, creating a rhizomic structure.
In this project answers provided by students attending the workshops of the exhibiton Dreams to Realities are used as a data source. The algorithm developed specifically for the project labels these answers within categorical layers of person, space, time, knowledge and affect, rewriting them repeatedly. These answers construct visual relationships and patterns, via the rhizomic structure.
Eğitim sistemleri kitleleri ideal standartlara ulaştırma hedefiyle çıtayı giderek yükseltirken, birey bu sistemin parçası olabiliyor mu? Eğitimin öncelikli hedefi kişinin kendisini tanıması ve çevresinde olan biteni keşfetmek için merak duyması değil mi? Bilginin hayatla ilişkisi nedir? Hayat Bilgisi işi, tüm bu sorular ışığında, bireylerin aynılaştırıldığı değil potansiyellerinin açığa çıkarıldığı ve bilginin hayatla iç içe olduğu bir eğitim anlayışını doğadan bir model alarak sorgular.
Doğadaki rizomik yapılar hiyerarşi dışıdır, süreklidir, bir kökün diğeriyle nasıl kesişeceği, hangisinin meyveye dönüşeceği belirsizdir. Hayat Bilgisi, doğadaki rizomik yapılar üzerinden mevcut eğitim üzerine bir okuma sunarak öğrencilerin bireysel yorumlarından oluşan örüntüleri ortaya çıkarmayı hedefler.
Bu işte Hayallerden Gerçekler sergisinin atölye çalışmalarına katılan, çoğunluğu ilköğretim seviyesindeki çocukların okul ve eğitimle ilgili sorulara verdikleri cevaplar kaynak olarak kullanılmıştır. Kurulan algoritmik yapı, verilen cevapları, kişi, mekan, zaman, bilgi, ve etki katmanları üzerinden etiketler ve farklı vurgularla defalarca yeniden yazar. Bu cevaplar, kurulan rizomik yapı aracılığıyla hem birbiriyle hem de izleyiciyle etkileşim içinde yeni ilişkiler ve örüntüler oluşturur.
Here [4]is a short video about the whole exhibition, including our work.
Source URL: https://www.designcoding.net/life-sciences/
Copyright ©2025 designcoding unless otherwise noted.